Followers

Monday, 25 July 2011

Permohonan Kebenaran Berkahwin Negeri Perak

Borang nikah bagi Negeri Perak perlu dibeli di mana-mana pejabat agama Negeri Perak dengan harga RM1 during office hour ;)  Untuk makluman semua, borang nikah Negeri Perak mmg slalu direvise. Stakat ini this is the lastest version as per today. 


Borang 1 Page 1
Borang 1 Page 2

Borang HIV / JAIPK
For those yang bekerja luar Perak, make sure to bring borang di atas bersama semasa menjalani HIV test.  Mintak jabatan kesihatan  memperakui Bahagian 2 (Dilengkapkan oleh Pengamal Perubatan Kesihatan).


Borang Pengesahan Pemastautinan


Borang Wakalah Page 1

Borang Wakalah Page 2

Checklist
Basically bagi pemohon perempuan sila kemukakan Borang 1 bersama dokumen seperti berikut:

1) 1 salinan KP pemohon yang disahkan (A4 size)
2) 1 salinan KP wali yang disahkan (A4 size) *bagi pemohon perempuan sahaja 
3) 1 salinan KP 2 orang Saksi Borang yang disahkan (A4 size)
4) 1 salinan Sijil Kursus Pra Perkahwinan *sila bawa bersama sijil asal for verification purposes
5) Surat Akuan Pemastautin *sekiranya alamat pada KP tidak sama dengan alamat terkini.
6) Surat Akuan Bujang
note : surat akuan pemastautin dan akuan bujang perlu mendapat pengesahan oleh majikan, pegawai masjid, penghulu ataupun ketua kampung
7) Keputusan HIV test
8) Sertakan Surat Kebenaran Kahwin lelaki jika berkahwin dengan pasangan berlainan negeri dan surat pengesahan HIV 



18 comments:

  1. dear..borang wakalah tu mcm mna ye?untk ap?

    ReplyDelete
  2. sy b2b from perak juge...nak tnye pasal borang HIV tu..memg kena guna yg diambil dr pejabat agama je ke?or boleh guna yg diprovide oleh klinik?lagi satu, HIV test valid 6 bulan, kan..boleh ke wat dulu HIV test tanpa ambil borang kebenaran berkahwin ni?

    ReplyDelete
  3. Nida : Borang wakalah tu perlu diisi sekiranya wali nk mewakilkn kepada org lain seperti tok kadi ke.
    Nur : Borang HIV ble diambil di mana-mana klinik kesihatan. Xperlu ambil borang kebenaran berkahwin pon ble buat HIV test. If lets say u menetap di KL ke u ble gune borang HIV di KL and replace ngn borang HIV yang terdapat dalam borang kebenaran berkahwin. I da double confirmkn ngn pejabat agama :)

    ReplyDelete
  4. sis info ni sgt bguna. thanks a lot!!!!

    ReplyDelete
  5. Hi,kompem ke leh guna borang hiv dr klinik tanpa guna yg borang dari perak? Sbb yg klinik valid 6 month tp borang perak nak 3 months je? Ke da revise

    ReplyDelete
  6. hi there. i suggest u call jabatan agama district. my experience i did hiv test in selangor using klinik pnye form and valid for 6months before tarikh nikah.

    ReplyDelete
  7. hi u..borang permaustatin tuh still kena isi ker?mcm i KP alamat ipoh tp kerja di shah alam.

    ReplyDelete
  8. hi anonymous. u xperlu fill in form pemastautin tu. tp mcm i, i standby tros that form incase tetibe dia nk pulak

    ReplyDelete
  9. salam...sis,if alamat ic sy adalah selangor..sy bkerja dikedah n fmly duduk dperak..so..bor permastautin 2 sy perlu isi diperak ke coz akad nikah diperak..

    ReplyDelete
  10. wsalam iidyll iceness. u xperlu nk isi form permastautin if u nk nikah di perak. but then why dont u prepare je borg permastautin in case tetibe dia nk at least form tu da ready

    ReplyDelete
  11. sis..nak tanya..mcm saya alamat ic pahang..keje di selangor and then nk nikah di perak.jadi bg kes sy ni..perlu ke isi borang permastautinan tu..and kene isi bermastautin di selangor atau pahang ek..dudukselangor dah 5 tahun.

    sis,betul ke ape yg sy paham ni.pihak lelaki uruskan borang dia dulu..(mcm saya tunang org johor) then saya kene dapatkan surat kebenaran kahwin dari tok imam yg dilantik jabatan agama islam di pahang lah kan. lepastu baru settlekan borang2 tu dengan majlis agama islam perak kan??surat pengesahan hiv tu kene dapatkan dr siapa ye?? sy belum buat apa2 lg dah la nk kenduri bulan disember ni..student kan..baru lepas hantar thesis..huhu.. minta tlg sis jelaskan ye..tq sis..

    ReplyDelete
  12. Yup. Lelaki kena setelkan borang dia dlu. da endorse baru bole pas kt awak and proceed ke pejabat agama. Awak kena dapatkan borang nikah dr negeri perak. dalam tu form saringan hiv. The best way is awak kol dlu pejabat agama perak. benda ni pon mkn masa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalammualaikum sis..nk tnya skit nie law nk nkh kt perak surat akaun bujang nk isi jgk ke ke tok phk prmpuan?

      Delete
    2. Aah kena prepare. Tu mintak majikan yang sediakan je.

      Delete
  13. Aslmkm kak, nk tya, sy student dan akan kwen lg 3bln... sy konpius dgn borg maustatin dgn pengesahan bujang..adakah sy perlu isi borg maustatin krn sy blaja di selangor... lg 1, bagaimana utk mendapatkan borang status bujang....?

    ReplyDelete